In de schaduw van de Grote Kerk brengt de lezer levendige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.
Titia Bozuwa-Wetselaar was 7 jaar oud toen de oorlog uitbrak. Zij woonde met haar broers en ouders boven de apotheek van haar vader aan de Grote Markt. Precies tegenover het stadhuis. Dus alle parades en samenkomsten daar, kon zij goed waarnemen. Het verhaal begint op 10 mei 1940, wanneer Duitsland Nederland binnenvalt. Het eindigt niet bij de bevrijding van Breda, maar op 6 augustus 1945, wanneer de atoombom op Hiroshima valt.
Titia Bozuwa-Wetselaar beschrijft alle facetten van het leven in oorlogstijd in Breda. Te beginnen bij de evacuatie van de stad in de meidagen van 1940: De Vlucht. Allerlei dagelijkse gebeurtenissen gezien door de ogen van een kind. Het hamsteren en het inleveren van radio’s aan het begin van de oorlog lijken nog op spannende avonturen. Echt heftig wordt het wanneer zij samen met haar joodse vriendin twee dronken Duitse soldaten langs ziet komen, die bij wijze van grap handgranaten in het water gooien. Samen met haar broers plaatst ze vlaggetjes op de landkaart van Europa om de troepenbewegingen van de Geallieerden te volgen.
In dit boek neemt De Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk te Breda een bijzondere plaats in. Niet alleen, omdat Titia letterlijk in de schaduw ervan woonde, maar ook omdat zij overweldigd is door de serene sfeer die in dit gebouw heerst.
Hier wordt de geschiedenis van de oorlog voelbaar gemaakt. Je leest wat het betekent om onder bezetting te leven.

Titia Bozuwa-Wetselaar emigreerde in 1957 naar Wakefield, New Hampshire, USA
Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek geeft zij regelmatig lezingen.

Prijs € 13,50
ISBN 9789071376238
Amerikaanse editie