Om een galsteentje te laten verwijderen, meldt hij zich bij de Acute Hulp van het Baronieziekenhuis in Breda. Na een paar dagen blijkt dat hij lijdt aan een - op zijn leeftijd - zeldzaam voorkomende vorm van kanker. Dat overkomt onze literair medewerker Johan Diepstraten (48) getrouwd en drie kinderen van 11, 8 en 4 jaar. Dan stort de wereld in, luidt het cliché. Maar wat betekent dat precies?
Een persoonlijk verhaal.

Dit schreef Johan Diepstraten als kadertekst bij het artikel Als de dood je een hand wil geven..., dat als eerste in deze bundel is opgenomen. Het verloop van zijn ziekte deed hem afzien van publicatie zodat het hier voor het eerst openbaar gemaakt wordt. Wat volgt is een reeks van 31 columns die wel in BN/DeStem gepubliceerd zijn: in Johans eigen rubriek Diepstraten. Hierin verhaalt hij op een zeer persoonlijke manier allerlei belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven. 'Dingen, die je aan je kinderen vertelt wanneer ze 20 zijn' zei hij eens. Het is een soms zeer ontroerend levensverhaal geworden.
Johan Diepstraten heeft zijn voorgenomen reeks columns niet af kunnen maken. Op 13 september 1999 is hij gestorven.
Sjoerd Kuyper schreef een In Memoriam. Hij stond als vriend en auteur aan het begin van de schrijversloopbaan van Johan Diepstraten. Eva Bentis en Johan werden bevriende schrijvers die elkaars werk, voor publicatie, lazen. Zij schreef een tweede In Memoriam.
Johan Diepstraten, Schrijver worden
Prijs € 7,50
ISBN 9789071376184 
  Stichting Johan Diepstraten